Ben je ouder dan 18?

HISTORY

Sinds mensenheugenis is Nebbiolo de meest gewaardeerde wijnstok en het wijnbouwembleem van Alba en de Langa, en wanneer het wordt gecombineerd met een groot wijnbouwterroir is het in staat om zich op sublieme niveaus uit te drukken in wijnen met een opmerkelijke persoonlijkheid, intens bouquet, grote soepele tannines en uitstekende mogelijkheden voor evolutie en weerstand in de loop van de tijd.

De leden van de Giuseppe Mascarello familie verbouwen al meer dan anderhalve eeuw wijn, eerst als boeren die het Manescotto landgoed in het dorp La Morra runden voor de markiezin Giulia Colbert Faletti di Barolo, en daarna op hun eigen landgoed sinds eind 1800.

FAMILY

GIUSEPPE MASCARELLO 1830-1902
Het was wijnbouwer Giuseppe Mascarello die het familiebedrijf begon in 1881, in het dorpje Monforte d'Alba, waar hij een terrein kocht in de Regione Pian della Polvere.


MAURIZIO MASCARELLO 1861 - 1922 (MORISSIO)
Giuseppe's zoon Murizio Mascarello kocht in 1904 een boerderij in het "MONPRIVATO" gebied van Castiglione Falletto en verplaatste het bedrijf daarheen en produceerde Barolo van zijn MONPRIVATO wijngaard. De druiven die op de boerderij werden verbouwd waren echter onvoldoende, dus begon Maurizio zijn productie aan te vullen met Dolcetto en Barbera wijnen met behulp van geselecteerde druiven die op de beste posities werden verbouwd en gekocht van betrouwbare wijnboeren in het gebied. In 1919 kocht Maurizio een oud 18e-eeuws gebouw in het dorp Monchiero (tussen Barolo, Monforte d'Alba en Dogliani). Dit gebouw, een trots van de Piemontese civiele techniek uit de jaren 1700, werd oorspronkelijk gebruikt voor de opslag en verkoop van natuurijs, maar na renovatiewerkzaamheden verhuisde Maurizio de wijnmakerij hierheen. De structurele kenmerken en het vermogen om gedurende de seizoenen een constante temperatuur te handhaven bleken meteen ideaal voor de opslag van wijnen. Als nevenactiviteit had Maurizio ook een handel in bouwmaterialen. In 1921 beplantte hij een deel van de MONPRIVATO wijngaard met Nebbiolo wijnstokken geënt met een speciale kloon van de Michét variëteit.



GIUSEPPE MASCARELLO 1897 - 1983 (GIUSEPPE II - GEPIN)
Giuseppe nam de leiding van het familiebedrijf over - bijgestaan door zijn broer Natale en zussen Giuseppina en Adelaide - toen zijn vader overleed in 1923. Maar al snel dwongen verschillende standpunten over de filosofie van het bedrijf en de manier waarop het moest worden gerund Giuseppe en Natale ertoe om uit elkaar te gaan en de onroerend goed- en marketingactiviteiten in tweeën te delen. In de eerste helft van de jaren 1930 besloot Giuseppe de meer winstgevende bouwmaterialenhandel op te geven om zich volledig te kunnen wijden aan zijn roeping: de productie van wijnen van uitstekende kwaliteit. Aan het eind van de jaren vijftig verving hij de oude vaten in de kelder door nieuwe Slavonische eiken vaten die in Italië waren gemaakt volgens speciale nieuwe criteria en met hout dat persoonlijk was geselecteerd - samen met de meester kuiper Severino Comola - in een bepaald gebied van de bossen van Slavonië. De productie van Barolo nam aanzienlijk toe, hoewel zijn uitstekende kennis van de beste wijngaarden in het Alba gebied en perfecte beheersing van de vinificatietechnieken ervoor zorgden dat de kwaliteit intact bleef. Op verschillende momenten tijdens zijn leven rooide en herplantte Giuseppe de Nebbiolo wijngaarden. In het bijzonder in 1959, toen hij een kloon selecteerde van de Michét variëteit die zijn vader Maurizio in 1920 had geplant, en deze in 1963 herplantte.
Onder de bewonderaars van zijn Barolo waren vooraanstaande vertegenwoordigers van de kunstwereld in zijn tijd, waaronder de schilders Eso Peluzzi, Felice Carena en Luigi Delleani, de kunstcriticus Orio Vergarni, de drukker-uitgever Alberto Tallone en enkele van de meest prestigieuze Italiaanse ambassades in het buitenland.


MAURO MASCARELLO
Nu ik de wijnbouwgeschiedenis van mijn familie heb gereconstrueerd, is het tijd om over mijn eigen ervaringen te praten. Ik werkte eerst jarenlang in de wijnmakerij naast mijn vader, voordat ik in 1967 de verantwoordelijkheid op me nam om de wijnkelder in Monchiero te runnen, toen ik ook mijn eerste wijnen maakte. Van 1968 tot 1977 experimenteerde ik met gisting van verschillende lengtes, variërend in de intensiteit van het openbreken van de dop en het overpompen van de most, met resultaten die niet altijd bevredigend waren. Na deze cyclus van experimenten keerde ik terug naar de traditionele lange gisting, hoewel ik enkele substantiële veranderingen aanbracht, zoals een verkorting van de duur van de maceratie van 60 naar 40 dagen, die verder werd teruggebracht tot dertig dagen in het begin van de jaren tachtig. In 1970 begon ik de druiven van elke wijngaard apart te vinifiëren, te beginnen met de MONPRIVATO Nebbiolo en vervolgens met de andere wijngaarden. Na de dood van mijn oom Natale in 1979, kocht ik zijn bedrijf en bracht het onder in de Azienda Agricola Giuseppe Mascarello e Figlio. In 1980 nam ik de directe verantwoordelijkheid voor de MONPRIVATO wijngaard van de familie en bleef deze beheren met dezelfde filosofie: toepassing van de technieken die altijd zijn gevolgd om de hoogste kwaliteit van "druivengrondstof" te verkrijgen vanuit elk oogpunt:

ideale omstandigheden voor het rijpen van de druiven;
perfect gezonde trossen;
grote concentratie van de bestanddelen van de druiven

Mijn boerderij wordt nu gerund met de hulp van mijn vrouw Maria Teresa voor de boekhouding en - hoewel nog niet fulltime - mijn zoon Giuseppe, die in 1994 afstudeerde als wijntechnicus aan het Landbouw- en Enologisch Instituut in Alba en zich vervolgens specialiseerde in administratief en juridisch werk, door zich in te schrijven aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de universiteit van Turijn, waar hij zijn scriptie aan het afronden is.

"Alleen de herinnering aan het verleden kan de weg naar de toekomst openen"

Filter results
Promoties
Exclusief
Categorie
Bottle Size
Appellatie
Type
Grape Variety
Year
Cru

Schrijf in op onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het nieuwste en beste uit onze wondere wereld van wijn.